arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom blijven we zo ignorant voor wat de wereld ons leert? 10 tips om duurzamer te leven.
10 augustus 2019 

Waarom blijven we zo ignorant voor wat de wereld ons leert? 10 tips om duurzamer te leven.

Duurzamer leven: “Kwart van de wereld snakt naar water.” en “Geen biefstuk maar bonen.” en “Wij hebben de klimaatverandering in de hand.” De krantenkoppen van vandaag, 10 augustus 2019 liegen er niet om. Het is tijd voor verandering als over vijftig jaar nog gewoon op onze prachtige aardbol willen leven. En onze kinderen en kleinkinderen na ons. Maar uit alles blijkt en lijkt alsnog we wel om het milieu geven, maar hier niet zelf onze verantwoordelijkheid voor willen pakken.

We roepen zo hard met z’n allen dat de overheid meer moet doen. Dat we de protesten van de scholieren steunen. Dat er echt iets moet veranderen om de opwarming van de aarde en alle gevolgen van dien tegen moeten gaan. Maar de hand in eigen boezem steken en zelf iets doen? Dat vinden we nogal lastig. Zonde, want uiteindelijk begint het bij onszelf. Elke kleine verbetering, wordt heel groot als we allemaal iets kleins doen.

1. Douche zolang je moet douchen

Jezelf een grens stellen, zoals twee minuten mogen douchen, gaat niet bijdragen aan je eigen geluk en rust. Ik weet niet of je het een keer hebt geprobeerd, maar wanneer je wekker gaat en je bent nog vol zeep, dan is chagrijnig zijn de volgende stap. Je hebt het weer niet gered… De kans dat je hierdoor de handdoek in de ring gooit en gewoon maar lang gaat douchen, is heel groot.

Daarom: douche zolang je moet douchen. Hier staat niet, douche zolang je wil douchen 😉 Om water te besparen en je energierekening omlaag te krijgen, is kort douchen cruciaal. Commit je hieraan. Doe wat je moet doen onder de douche en that’s it. Geen extra lange sessie omdat het zo lekker warm is, maar wel een langere sessie wanneer je je haar moet wassen.

2. Eet minder vlees

Wist je dat biologisch vlees slechter is voor de CO2 uitstoot dan niet biologisch vlees? Biologisch vlees is dan wel beter voor jou als persoon, omdat het minder pesticiden bevat, maar het is slechter voor het milieu omdat deze dieren langer leven en hierdoor veel meer CO2 uitstoten. Cowspiricy op Netflix is een hele interessante documentaire hierover. Dus normaal vlees eten is slecht voor jou en de wereld. Biologisch vlees eten is beter voor jou, maar nog veel slechter voor de wereld.

De oplossing: gewoon veel minder vlees eten. Het liefst natuurlijk helemaal geen vlees of alleen bij hoge uitzondering, maar begin eens een maand lang 1 keer in de week minder vlees te eten. De maand erop eet je twee keer per week minder vlees. En je gaat hiermee door totdat je je eigen max bereikt of voldoende heerlijke recepten hebt gevonden die helemaal geen vlees bevatten.

3. Gebruik geen chemische stoffen op je eigen lichaam

Gebruiken we chemische stoffen op ons eigen lichaam? Ja, enorm veel. Denk eens shampoo, zeep, cremepjes, make-up, deodorant, tandpasta. In al deze (mainstream) producten zitten chemicaliën die gewoonweg slecht voor jou en het voor het milieu zijn. En het is zo makkelijk om natuurlijke producten zonder chemicaliën te kopen of zelfs om deze zelf te maken. Begin eens bij het verbannen van je deodorant, zeep en shampoo. Alleen dit maakt al een groot verschil. En ben je hierin gewend, dan is de kans groot dat je meer producten wil vervangen.

4. Gebruik geen chemische stoffen in het huishouden

Ook tijdens het schoonmaken gebruiken we veel chemische stoffen die allemaal in jezelf en in het milieu terecht komen. Natuurlijk is het makkelijk en schoon om deze producten gewoon in de winkel te kopen, maar in alle eerlijkheid is het net zo makkelijk om je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken.

5. Spoel je wc niet continu door

Je wc doorspoelen is een van de grootste watergebruikers binnen ons huishouden. We  hebben er namelijk een handje van om de wc na elke wc-beurt door te spoelen. Zelfs wanneer je een kleine waterknop hebt, gaat er veel water hierdoor verloren. Het ligt er wel aan wat voor een wc je hebt. Heb je een wc waar alles direct in het water terecht komt, dan hoef je echt niet elke plasbeurt door te spoelen.

Heb je een wc waar het blijft liggen, dan ga je snel een plasgeur ruiken wanneer je niet doorspoelt (been there, done that..). Dit wil je natuurlijk ook niet. Een oplossing is om met een glas water in de wc te gooien, zodat je wel verdwijnt en de geur ook niet tevoorschijn komt.

6. Koop op een andere manier kleding

Kleding kopen is de normaalste zaak van de wereld en we doen dit graag en veel. Maar probeer eens op een andere manier kleding te kopen. Bijvoorbeeld duurzaam gemaakte kleding of kleding van duurzame materialen. Of zie kleding als een investering. Je koopt iets moois en duur en wanneer je dit zat bent, kun je het weer doorverkopen. Of ruilen. Ook hier hoef je niet direct een hele switch te maken, maar probeer gewoon eens iets nieuws uit of koop elke maand gewoon net wat minder.

7. Probeer plastic te verminderen

Gebruik van wegwerpplastic zou echt verboden moeten worden. Ja, de supermarkten liggen er vol mee, maar het is uiteindelijk jouw keuze of je iets koopt of niet. Probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden, want ondanks dat plastic gerecycled wordt, komt er altijd een deel van in de natuur terecht.

8. Drink alleen nog maar take-away uit een keep cup

Ben jij van de koffie en thee? Vind je het ook zo heerlijk om een take-away te halen onderweg naar werk? Of tijdens die heerlijke wandeling? Ik hou ervan. Sterker nog, dit zijn een van mijn grootste gelukmomentjes. Maar geen take-away meer voor mij wanneer ik mijn keep cup niet  mee heb. Als ik echt zin heb in dat drankje, dan ga ik gewoon binnen zitten en drink ik het uit een normale beker. Geen wegwerpbekers meer.

9. Neem altijd een boodschappentas mee

Boodschappentassen zijn zo klein tegenwoordig. Je kan ze opvouwen en ze wegen niets. Stop er altijd eentje in je tas. Want hoe vaak komt het voor dat je nog even snel boodschappen gaat doen na je koffiedate? Waarschijnlijk heel vaak. Heb je altijd je boodschappentas mee, dan hoef je nooit meer een plastic tasje te kopen. Dit zijn commitments die je met jezelf maakt en waar gemak (niet mee, toch maar dat tasje) heel snel kan insluipen. Be prepared!

10. Koop wat katoenen tasjes voor je groente en fruit

Net als je boodschappentas, bestaan er ook mooie katoenen tasjes of netjes voor je groenten en fruit. Wanneer de supermarkt hier geen plastic omheen doet (yes!), neem dan je eigen tasje mee. Dan hoef je dit appels alsnog niet in plastic te doen. Dit geldt trouwens ook voor wanneer je een croissantje bij de Ap gaat halen. Croissantje in plastic, afrekenen en je croissantje is binnen twee minuten op. Dit plastic heb je dus gebruikt voor die vijf minuten. Gebruik hiervoor een katoenen zak.

Houd het realistisch

Zelf ben ik ook geen saint. Ik doe mijn best, maar soms neemt gemak het weer te makkelijk over. Daarbij vind ik ook dat je niet in één keer je leven hoeft om te gooien en te dedicaten aan het milieu. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. De grap is wel, dat wanneer ik aan vrienden of kennissen vertel hoe ik probeer bij te dragen aan een schone wereld, dat ze direct alles uit de kast trekken om te laten zien dat ik ook echt nog dingen doe die niet zo lekker zijn voor het milieu. Maar gaat het erom wat ik (we) nog niet goed doen, of gaat het erom dat we überhaupt iets doen? Ik ben voor het laatste. Daarom deze zeven tips hoe jij zelf makkelijke stappen kan nemen om duurzamer te leven.

Wat doe jij om bij te dragen aan een schoner milieu? Leef jij al duurzaam? Laat je het me weten in de reacties? En als je nog extra tips hebt, ik hoor het graag, zodat ik ook van jou kan leren!

Over de schrijver
Schrijven doe ik al sinds ik weet hoe ik woorden kan maken. Professioneel verhalen vangen, vertellen en verspreiden doe ik nu al meer dan vijf jaar als schrijver, spreker en trainer. Overtuigingskracht, gunfactor, energie, avontuurlijk en enthousiasme zijn mijn lichtpunten. Ik straal en ik laat stralen. Ik heb veel ervaring opgedaan als consultant op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk. Daarnaast heb ik interesse in veel dingen: yoga, meditatie, sporten, duurzaamheid, no waste lifestyle, reizen en boeken. Dit komt terug in mijn werk als schrijver. Als trainer en spreker richt ik me vooral op overtuigingskracht, storytelling, commerciële activiteiten, binding, solliciteren en natuurlijk goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk.
Reactie plaatsen