arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelf tandpasta maken: hoe maak je je eigen natuurlijke tandpasta? En ook belangrijk: hoe poetst dit?
24 augustus 2019 

Zelf tandpasta maken: hoe maak je je eigen natuurlijke tandpasta? En ook belangrijk: hoe poetst dit?

Zelf tandpasta maken, hoe doe je dit, welke ingrediënten gebruik je en werkt het? Ik ben een groot voorstander van natuurlijke producten gebruiken. Om je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken en te gebruiken, binnen het koken en ook binnen je dagelijkse verzorgingsproducten. Afgelopen week heb ik mijn eigen natuurlijke tandpasta gemaakt. Ik neem je mee in dit proces, wat je hiervoor nodig hebt en wat ik hier na een paar dagen tandenpoetsen nu van vindt.

Waarom je eigen natuurlijke tandpasta maken?

Deze vraag krijg ik veel: waarom maak je je eigen natuurlijke producten? Hier heb ik drie redenen voor:

  1. Ik wil zo min mogelijk chemische producten in mijn eigen lichaam
  2. Ik wil het natuur zo min mogelijk belasten met chemische producten
  3. Ik streef een no-waste-lifestyle na (lukt bij lange nog niet, maar je moet ergens beginnen)

Dit zijn voor mij de belangrijkste redenen om onder andere mijn eigen tandpasta te maken.

Wat is natuurlijke tandpasta?

Natuurlijke tandpasta is tandpasta die geheel van natuurlijke producten is gemaakt. Je maakt deze tandpasta zelf, je stopt het in een potje dat je continu kunt hergebruiken en voila: je eigen natuurlijke tandpasta is gemaakt. Zeg maar bye bye tegen de chemicaliën die je normaliter tijdens het tandenpoetsen binnen kreeg.

Want ja, in geen natuurlijke tandpasta zitten allerlei stoffen die slecht voor je zijn. En misschien ken je dit nog wel van vroeger, dat je een slok alcohol in je mond had en dit in je wang legde omdat de alcohol dan sneller in je bloed kwam (I know, ik was 15…). Maar het punt is, dit gebeurt dus ook met je tandpasta. Door je tandvlees en de binnenkant van je mond krijg je alle slechten stoffen in je lichaam van tandpasta, ondanks dat je deze niet inslikt.

De blijkbaar slechte stoffen van tandpasta

De slechten stoffen die in tandpasta zitten, die wij dus twee keer per dag in ons eigen lichaam brengen, zijn blijkbaar fluoride, triclosan, calcium chloride en sodium lauryl sulfate. Nu wil ik niet de discussie aangaan waarom deze stoffen wel of niet slecht zijn, omdat het mij vooral gaat om het milieu, no-waste en zeker wil weten dat ik natuurlijke producten gebruik. Maar er zijn genoeg bronnen die je hierover helemaal kunnen inlichten.

Hoe maak je natuurlijke tandpasta?

Dan is natuurlijk de grote vraag: hoe maak je dan natuurlijke tandpasta? Je hebt de volgende spullen hiervoor nodig:

  • Een sluitbaar glazen potje van 50 ml
  • 15 gram Xylitol
  • 15 gram baking soda
  • 15 gram food graded bentoniet klei

Je doet de Xylitol, baking soda en de klei samen in het glazen potje. Je mengt het en nog geen 30 seconde later heb jij je eigen tandpasta gemaakt. Wanneer je je tanden gaat poetsen maak je je tandenborstel nat, je doopt deze in de poeder (klein beetje) en maakt dit vervolgens nog een beetje nat. Dan is het tandenpoetsen zoals je altijd je tandenpoetst.

Ik moet eerlijk zeggen: I love it! Het is echt een prima tandpasta, mijn tanden voelen heerlijk schoon en het idee dat ik het zelf heb gemaakt is ook heel fijn.

De werking van natuurlijke tandpasta

Xylitol is een natuurlijke zoetmaker, die bacteriën weerhoudt om te blijven plakken op je tanden. Ook neutraliseert deze stof de pH-waarde, wat tandbederf tegen gaat. Baking soda is een licht schuurmiddel dat werkt tegen tandplak, het breekt vlekveroorzakende moleculen af en ook deze stof neutraliseert je pH-waarde. Bentoniet klei breekt gifstoffen af, bevat calcium en remineraliseert je tanden.

Ga jij je eigen natuurlijke tandpasta maken?

Het is simpel, gezond, goed voor je lichaam en goed voor het milieu. Je hebt dit binnen 30 seconden gemaakt en het is ook nog eens veel goedkoper dan steeds weer nieuwe tandpasta in de winkel kopen. Doe je ook mee?

Als je trouwens al je eigen tandpasta maakt en je hebt een ander recept, deel je deze dan hieronder?

Over de schrijver
Schrijven doe ik al sinds ik weet hoe ik woorden kan maken. Professioneel verhalen vangen, vertellen en verspreiden doe ik nu al meer dan vijf jaar als schrijver, spreker en trainer. Overtuigingskracht, gunfactor, energie, avontuurlijk en enthousiasme zijn mijn lichtpunten. Ik straal en ik laat stralen. Ik heb veel ervaring opgedaan als consultant op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk. Daarnaast heb ik interesse in veel dingen: yoga, meditatie, sporten, duurzaamheid, no waste lifestyle, reizen en boeken. Dit komt terug in mijn werk als schrijver. Als trainer en spreker richt ik me vooral op overtuigingskracht, storytelling, commerciële activiteiten, binding, solliciteren en natuurlijk goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk.
Reactie plaatsen